Speltproductie proces

In Drimmelen hebben 4 boeren de handen ineen geslagen en zijn in 2012 begonnen met de productie van spelt. Spelt is een graansoort die reeds 7000 v. chr. werd verbouwd in landen ten zuiden van de middellandse zee. Rond 5000 v. chr is de akkerbouw naar midden europa gebracht. In de middeleeuwen was spelt een zeer gewaardeerde graansoort. Na de middeleeuwen is spelt verdrongen door tarwe omdat die een hogere opbrengst  heeft en niet gepeld hoeft te worden. Dit pellen gebeurt door 2 van zandsteen gemaakt molenstenen.
Met de komst van de biologische landbouw is er weer belangstelling gekomen voor spelt. Spelt heeft weinig bemesting nodig en heeft een goede resistentie tegen ziekte.
Spelt wordt gezaaid vanaf begin oktober tot eind oktober. In de 1e helft van juni komt de plant in de aar en begin augustus kan de spelt met de maaidorser geoogst worden.

 

Speltbrood

Spelt heeft een minder prikkelend effect op onze darmslijmvliezen omdat het meer slijmstoffen bevat die de darmslijmvliezen verzachten. Ook heeft spelt een minder groot effect op onze bloedsuikerspiegel dan tarwe en bloem. De energie wordt langzaam in de bloedbaan opgenomen waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Dit is veel rustiger voor ons lichaam. Ons lichaam kan het gemakkelijker verwerken. Je merkt dit dat het hongergevoel langer weg blijft. Spelt is lichter verteerbaar dan tarwe. Het bevat 10-20% meer eiwit dan tarwe. Het bevat o.a. tryptofaan en phenylanaline, hieruit maken wij onze stemmingsbevorderende neurotransmitters serotonine en dopamine. Het bevat meer mineralen dan tarwe: silicium, ijzer, zink en mangaan.
Reeds in de middeleeuwen wisten de bendictijnse monniken dit al;
Spelt maakt deugdelijk bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijmoedigheid.

 

Molen Zeldenrust

Het spelt dat geoogst wordt op het Drimmelse land wordt gemalen op molen Zeldenrust. Deze molen maalt alleen speltmeel. De molen ligt in Hooge Zwaluwe op 500 meter van onze B & B.
Elke 2e zaterdag van de maand is er molencafé. De molenaars zijn elke 2e en 4e zaterdag van de maand in de molen aanwezig. Als de weersomstandigheden goed zijn dan draait de molen. De molen is dan ook voor publiek te bezichtigen.

 

 

Terug naar streekproducten